Lys&Belysning


Vi har KUN åbent når der

kan ses stjerner på himlen


 

We are ONLY open when

stars are showing on the skyWir sind nur am Abendgeöffnet, wenn die Sternen da sind

Lidt om lys, lysforurening, nattemørket og øjet.

"lysforståelse ligger i grænselandet mellem kunst og videnskab"

Planche fra de 8 lys- eller leveregler om man vil.

De øvrige plancher kan ses HER

Du kan også læse mere på: lysforurening.dk

Længe leve LED-belysning ???

Nedenstående billeder er fra Los Angeles i h.h.v. 2010 til venstre og blot 2 år senere 2012 til højre.

I sig selv er det jo fint de har fået mere lys med samlet lavere energiforbrug, men mange steder al for meget lys, og en væsentlig del tonser nu bare op mod himlen, her mest som refleksion - grotesk :-(

Klodens lysforurening stiger med flere procent - hvert eneste år!

Link til et af mange indslag om problematikken.

Et andet HER, og der masser af videoer om emnet på YouTube.

MYTER OM LYS, HER GADEBELYSNING

Det påstås ofte, at lys skaber tryghed, men det er en sandhed med  mange  modifikationer.

Ville du kunne se en person med "onde hensigter" yderst i nedenstående  billede?

Nej, for du er blændet af gadebelysningen. !

Alt lys bør være nedadrettet, og jo mindre lys dine øjne fanger, jo mere kan du se omgivelserne uden for lysstanderen.

Mere info og billeder længere nede på siden >>>


Lys omkring dit hus eller ejendom, bør være svagt med en lav farvetemperatur,

(2000-2500K) da blå-hvidt lys er med til at forringe dit nattesyn.

OG - send venligst ikke lys ind til naboen eller ud på vejen. Lamper der er anbragt mod offentligt vejskel, og sender lys ud mod trafikken,  er iøvrigt ikke tilladt i flg. politivedtægten - så ved du det.

Mens du vil kunne se den venstre lampe på muren fra flere kilometers afstand, sendes det meste af lyset mod dine øjne og himlen.

Lampen til højre sender det meste af lyset nedad, og du sparer samtidig en masse unødig strøm.

Rigtig mange bruger de kendte Nordlux og tilsv. lamper, og her kan en 3-5watt  topforspejlet LED-pære forhindre at lyset stiger til himmels -  hvor det ikke har noget at gøre.

5 watt topforspejlet LED

fra Sunflux.

Kan købes hos Greenline m. fl.

Lysfarver og nattesyn hænger nøje sammen. Farverne i lyset blir opfattet af 3 sæt RGB tappe i øjet, men når lysstyrken falder, overtager stavene som kun skelner lys og mørke, eller sort/hvid om man vil.


Men selv i nattemørket kan forskellige lysfarver alligevel påvirke dit nattesyn, og jo kortere bølgelængde lyset har - mod det blå- desto mere blir det forringet. Flere og flere biler har store LCD-displays og GPS ved føreren af bilen, hvilket absolut ikke er gavnligt for nattesynet, og dermed trafik-sikkerheden:-(Øjets farvefølsomhed er en noget anden sag, og på grafen til venstre kan ses hvorledes øjet er mere end 4 gange så følsomt i det grønne område,  som i det røde.

Vi kunne således snildt  sænke lysstyrken på alle vores grønne trafiklys til under halv styrke, hvilket på verdensplan sikkert kunne spare et par millioner kroner - hvert eneste døgn.


Flere og flere af de nye typer LED vejbelysning kan også sænkes om natten, fremfor at slukke dele af det som tidligere.

Ser du mod en lampe mens lyset sænkes til 50% af styrken, vil du selvfølgelig kunne registrere dette mens det sker, men vender du hovedet bort i blot 10 sekunder, vil du knapt kunne registrere den nu kun halve lysstyrke, da øjet forlængst har kompenseret for forskellen.

VORT BIOLOGISKE UR BLIVER NEGLIGERET.

Aldrig før har vi mennesker trodset vort indre biologiske ur som nu med elektrisk lys, skifteholdsarbejde, rejser med og mod tidszonerne, og hvem ser ikke lige lidt tv eller tjekker mail eller Facebook-opdateringer inden sengetid?

At også mennesket har en reptilhjerne, og dermed et langt større slægtskab med det øvrige liv på jorden, er ikke god latin hos mange moderne mennesker, alt imens flere og flere bukker under for stress, diabetes, hjertekarsygdomme m.v. trods tilsyneladende sund livsførelse hvad kost og motion angår???

Meget af LED-lyset indeholder også større mængder af BLÅT end gløde- og halogenlyset, og som dermed også modarbejder styringen af vores organer i kroppen.


Aldrig før har så mange børn og unge fået hæftige adfærdsdiagnoser med dertilhørende kraftig medicinering, og aldrig før har vi haft så meget støj omkring os, også når vi sover. Og ikke blot lydstøj fra trafik og naboer, men i særdelelshed HF-støj fra wifi-routere, mobiltelefoner etc. som banker gennem vores kroppe 24-7.

Ikke et ondt ord om mikrobølgeovne, der er affødt af datidens radarteknik, men man opdagede hurtigt, at den mest effektive frekvens til at opvarme mad (vand- og fedtmolekyler), var ved en frekvens på ca. 2.4 GHz.

Tjekker du frekvensen på din telefon, dine wifi-routere og div. fjernstyringsgrej i hjemmet, så finder du nok de samme frekvenser :-(

 

Samtidig har videnskaben bedre end nogensinde kortlagt hvorfor og hvordan det hænger sammen.

Her tænkes specifikt på øget viden om vort indre ur, bl.a. styret af gangliecellerne i øjet, som igen er med til at bestemme produktionen af melatonin, cortisol, serotonin o.a. hormonstoffer. Men det enkle spørgsmål er nok:

Er det moderne menneske blevet totalt "fakta-resistent?" 


Link til mere uddybning om søvn og ganglieceller her

 


Vi sover med al for megen lys omkring os her i Norden!

På den ene side glæder vi os over sommeren, sommertid og de lyse nætter, men vi modarbejder samtidigt vort indre bio-ur, og dermed nyttige hormonproduktion, hvis vi ikke tager nogle simple forholdsregler.

Du kan foretage verdens enkleste test når du i aften lægger dig til at sove:

Læg dine hænder over øjnene. Bliver der hermed mørkere, er der for meget lys i dit soveværelse!

 

En del børn er bange for nattemørket, hvorfor uvidende forældre opsætter en sengelampe over hovedet på det uskyldige barn, hvilket er ren tortur med den viden vi har i dag.

Installér i så fald noget svagt gyldent lys UNDER sengen, så det lille pus kan skimte rummet og orientere sig hvis det vågner, men iøvrigt så svagt, at det tillader øjets ganglieceller at give signaler til at producere de hormoner der er alt afgørende for barnets trivsel og udvikling, og det gælder selvfølgelig også voksne. Seneste videnskabelige studier peger på en øget risiko for nærsynethed ved nattelys de første par år af barnets levetid!


Vores syn og hjerne er udviklet til at opleve verden 3-dimensionelt, tilsat et krydderi af vore øvrige sanser, mens vi i dag bruger mere og mere tid på at betragte verden

2-dimensionelt - 30cm foran øjnene!

Hvad det kan føre til i følge Darwins evolutionslære, er der slet ikke plads til at gisne om her,  alt imens IT- og medicinalindustrien skovler milliarder ind. 


Alle skærme blinker, også iPad skærme, men så hurtigt, at vi ikke lige lægger mærke til det med vores centersyn, men det gør vores perifere syn, der kan opfatte frekvenser langt over 100Hz. Det blå skærmlys er også skidt for reptilhjernen inden sengetid, da den opfatter det som: "God morgen, så står vi op!"


Tivoli eller gadebelysning?

Hovedparten af lyset når ikke ned på gaden:-(

Læs mere om international bekæmpelse af lysforurening HER.

Der er mange måder at genere naboer og den øvrige biosfære på!

At man yderligere bliver blændet hvis man ser mod lampen, er måske blot en sidegevinst?

Udover sprøjtegifte, er der andre effektive måder at udrydde  

insekter på: KUNSTIGT LYS! 

Link til artikel fra videnskab.dk


At mange LED-lysgiver har langt større spredninger end tidligere armaturer, ses ikke lige når de opsættes i dagslys, men det er vel ikke forbudt at tage armaturerne i øjesyn i nattemørket?

Der leveres mange LED-projektører, også asymmetriske, med angivne spredninger på eks. vis 40x90grader, hvilket lyder ideelt til f.eks. facadebelysning. 

Men de sender stadig en del af lyset ud i hele 120grader eller mere, så de bør KUN bruges til downlight - ikke uplight af pladser og bygninger, og slet ikke på vores kulturarv såsom kirker, tårne og spir.!

Projektøren på billedet er rettet lidt nedad, sikkert i naivt håb om, at fabrikantens data og polardiagrammer er korrekte:-(

optagelse fra ISS rumstationen.

KORREKTIONSFILTRE TIL LED-PROJEKTØRER!!!

Den mest anvendte lysfarve ved mange LED-projektører,

er 4000K (blåhvid) mens enkelte typer også fås i WW, på dansk varmhvid, som dækker 2700-3300K.

Der er imidlertid en nem og billig løsning til at fjerne blåstikket.

Filtrene bruges fortrinsvis i film-, tv- og teaterbranchen, og kan nemt enten monteres i en ramme eller påklistres frontglasset med spraylim, da LED-lyset kun indeholder ganske lidt varme. 

De to mest udbredte fabrikater er LEE- og Rosco, og begge fabrikater forhandles hos udbydere af professionelt lysudstyr, og et ark der er stort nok til adskillige projektører, koster under 100kr.

Ved LEE-filter, hedder typerne HT009 /Pale Amber Gold, og en lidt varmere type HT004/ Medium Bastard Amber.


Hvis du absolut skal bruge din iPad til at læse godnathistorier,

så kan filtret også bruges her :-)


ps: filtrets farver minder om den anvendte tekstfarve!


Forhandler bl.a. LightPartner.

Man ser det måske ikke lige ved første øjekast, 

men kameraet kan hurtigt afsløre farveforskel-len. Her er det kraftige lys yderligere spredt ud over hele kirkegården, så man intet kan se i aftenmørket.

Nightscape fra Farø-broen 2019.

Omend lyset mod pylonerne er blevet sænket lidt for et par år tilbage, illustrerer det fint lysets uendelige vandring- begge veje.

copyright: clearskyastro.dk

Strålingsvinkel eller feltvinkel?

I mere end 50 år, har vi i butikker og private hjem, brugt de små 12-volt halogenspots, ofte hængende i et wire-system, nu mere i enkelt armaturer, som også findes i 230volt udgave med GU-10 fatning. Mens man i halogenreflektorens konstruktion kunne regne med, at de to vinkler var tæt på de samme, ser det noget anderledes ud ved LED-pærerne. De mest kendte strålingsvinkler, angivet som lysvinkel eller spredning på pakken, er 36, 45 og 60grd.

Omend den smalstrålende spot giver mere lys på midten end den bredstrålende, er feltvinklen tæt på den samme, hvilket kan have uheldige konsekvenser, ikke mindst når lyset bruges udendørs!

Ved asymmetriske LED-armaturer, kan strålingsvinklen være angivet til eks.vis 40x80grd. mens den faktiske feltvinkel kan være tæt på 180grd. hele vejen rundt:-(

Så længe man kan se COB-elementet tæt på vinkelret fra siden, vil lyset selvsagt også stråle ud i denne retning. Gælder i også ved multi-dioder / LED- arrays.

En begrænset feltvinkel, kræver en dyb reflektor!


LED kan være godt, men bør anvendes med STOR omtanke i det åbne land!


Fabrikater du bør undgå til bygningsbelysning: Disano, Ledvance, Noxion, Schneider m.fl.

180grd. feltvinkel. Lyset sendes bagud op mod himlen:-(

Et fascinerende eller skræmmende syn?

Lysforurening er ikke bare skidt for menneskeheden og biosfæren,

men er selvsagt også astronomiens hovedfjende, da den øgede lysforurening i atmosfæren gør det alt sværere at oberservere Universet fra Jordens mange teleskoper.

Link til en af TED's seneste seancer om emnet HER.


Link til verdenskort over lysforurening!

Nattesynet forringes med alderen, og skulle man være i tvivl, kan man sammen med nogle skolebørn besøge et plejehjem en aftenstund, og teste hvem der skal bruge mest lys til læsning i en bog.

Som udgangspunkt skal en 40-årig bruge den dobbelte lysmængde af en 10-årigs, og er man 70+, skal der 3-4 gange så meget lys til, hvilket mange ældre trafikanter oplever som problematisk når de kører bil om natten. Netop derfor, bør der altid anvendes en luxmåler som referance ved opsætning af aften- og natbelysning, så man ikke unødigt overbelyser vores kulturarv, hvilket er et stigende problem ved anvendelse af LED-projektører:-(

Så selvom nye LED-projektører kan spare lidt på el-regningen, er det for intet at regne i sammenligning med udgiften til opvarmning af bygningerne. Undgå derfor lysstyrker på over 15Lux på murfladerne, gerne mindre, da lysstyrker så svage som 3-5 lux er tilstrækkelige for et normalt syn!

En hvidkalket flade med stor reflektion, behøver en mindre lysmængde i forhold til en rød murstensflade. Belyses bygningerme for kraftigt, bliver de hermed "klippet ud" af landskabet, da omgivelserne forsvinder, og det er vel næppe tanken?

Er ny teknik altid den bedste?

Går vi nogle årtier tilbage, var sparepærerne det nye sort, men som jo blot var et bøjet lysstofrør i mini-format. De var ofte længe om at starte og blive stabile, og farvegengivelsen var absolut ikke noget at skrive om:-(

Op gennem nullerne kom LED-lyset så på banen, men det er først de senere år vi har fået lyskilder med gode farvegengivelser (CRI>90) dog mest til indendørsbelysning.


Her er ofte en anden væsentlig udfordring: FLICKER eller flimmer, da der fortsat er mange pærer og armaturer der har ALT for høje flicker-værdier. Helt sjovt bliver det når flere lyskilder i samme rum har forskellige frekvenser, hvormed der kan opstå lavere interferens-frekvenser som øger ubehaget, og som både kan føre til hovedpine og reel sygdom! Eks. Din lampe blinker med 100Hz og din skærm med 60- el. 72Hz, Du har hermed en ny frekvens på 40- el. 28Hz hjernen skal forholde sig til!


Til udendørsbelysning af gader, veje og pladser, jagter vi den høje effektivitet som også hænger sammen med højere farvetemp.  men på bekostning af CRI, som sjældent sniger sig op på mere end godt 70, hvilket dog er acceptabelt når vi blot skal finde vej, og vi bliver også mindre trætte i det køligere lys.

Forskellen i virkningsgraden mellem 3000K og 4000K er ofte under 10% procent, så det giver ikke megen mening at vælge den dårligere farvegengivelse, og jo varmere lyset er, desto bedre kan du se omgivelserne i mørket


Højtryksnatrium med det gyldne lys, (nej, ikke det monokrome gule lys fra lavtryksnatrium) anvendes fortsat i store dele af verden som gade- og vejbelysning, da der er tale om en meget robust teknik, modsat LED-teknikkens mere sarte kredsløb, der også kan være ganske følsom overfor f.eks. lynnedlsag.

Link til artikel fra Kolding.

Virkningsgrader på >100lumen/watt fejler ikke noget sammenlignet med LED, og brændtimerne kan snildt overstige 30.000 timer, og endelig koster en ny pære kun et par hundrede kroner, hvor vi ved LED-armaturer må smide hele armaturet ud!

Så det er måske ikke al den gennemprøvede og særdeles robuste belysning vi bare skal hælde ud med badevandet, hvilket andre også har fundet ud af:-) Link til artikel fra Dragør.


Når vi skal belyse vores bygninger og kulturarv, kræver det varmhvidt lys med god farvegengivelse, hvis vi ikke skal lave om på bygningsfarverne og bevare forlængelsen af lyset fra den nedgående sol,

her med CRI>85 og max. 3000K, og endelig med det i mende, at vi  ved uplight, også laver om på bygningernes udseende med opadgående slagskygger:-(


Meget af dyrelivet bruger Månen til orientering, ikke mindst de første par timer af deres liv, og på en overskyet dag, kan byens LED-lys så agere Måne, hvilket har katastrofale følger for deres overlevelser.

Smag og behag er en svær størrelse, men der er masser af  information på nettet om det kunstige lys påvirkning af Jordens biosfære, incl. mennesket, og så vi kan handle på et "oplyst" grundlag:-)

Omend siden kan vises på en smartphone,  er den opsat efter visning på computer og tablets.

Vi beklager, at nogle  brugerflader laver lange tal om til blå opkaldlinks (iPads med Safari),

men det er vi ikke herre over.

Har du kommentarer eller spørgsmål til siden, så kontakt venligst formand & webmaster:

Ole B. Ørsted. ole@lysbilledmager.dk